Ro
 

En
 My mail@phys
>> Facilități disponibile > Analizator de fluorescenţă AFRX „X-Calibur”
sau

Gheorghe Medinschi
19.04.1951 - 26.01.2019


Contacte:
Institutul de Fizică Aplicată
str. Academiei, 5
Chișinău, MD-2028
MOLDOVA (Rep.)
tel.: +(373) 22 738150
fax: +(373) 22 738149
e-mail: [javascript protected email address]

Analizator de fluorescenţă AFRX „X-Calibur”

Analizatorului de fluorescență cu raze X (AFRX) este un dispozitiv ce permite detectarea prezenţei diverselor elemente din tabelul periodic şi estimarea cantității lor. La baza AFRX stă analiza razelor secundare (fluorescente) emise de atomii materialului studiat la iradierea lui cu raze X. Radiația X primară, de la o sursă integrată în AFRX, interacţionează cu atomii materialului probei şi elimină electronii de pe orbitalul de jos K al elementelor chimice constituente. Electronii de pe orbitalele superioare, cu energii mai mari, L sau M, relaxează pe poziţia electronului eliminat cu emiterea razelor X secundare, Kα sau Kβ, care sunt detectate de un detectorul din AFRX. Spectrul energetic al radiațiilor Kα şi Kβ emise sunt unice pentru fiecare element chimic în parte, iar intensitatea radiației emise este corelată cu concentraţia de atomi dați în materialul analizat.

Laboratorul Materiale pentru Fotovoltaică și Fotonică al IFA are în dotare un AFRX X-Calibur (Xenemetrix). Descrierea aparatului este dată în fișa de mai jos sau poate fi gasită aici : în rusă, în engleză.

Aparatul este pus în uz public, pentru programare cercetătorii cointeresați sunt rugați să consulte fișa corespunzătoare de mai jos.

Page under construction.

report a bug close

Report a bug